Hur du spelar på fotboll

football bettingOm du är nybörjare när det gäller fotbollsbetting och vill komma igång med betting på fotbollsmatcher så kommer vår guide att leda dig genom alla steg och valmöjligheter. Detta avsnitt lär dig grunderna inom fotbollsbetting och förklarar allt från bettingmöjligheter, var du kan spela på fotboll och hur du kan förbättra dina förutsägelser. Fotbollsbetting är en bettingaktivietet som mycket väl kan leda till förluster. Därför rekommenderar vi att du alltid spelar ansvarsfullt och följer nedanstående tips för smarta val.

De som spelar bara för skojs skull, så kallade rekreationsspelare, kan börja spela så snart de läst klart den här sidan. Om du å andra sidan vill spela för att få en inkomst så erbjuder vi en lång rad olika resurser i slutet av guiden. Dessa har som mål att förbättra dina förutsägelser och strategier gällande hantering av insatser.

Alternativ i betting – Hur du spelar på Fotboll

Fotboll är en av de mest populära sporterna inom betting och har också bettingodds med några av de högsta utbetalningarna. Samtidigt finns det mängder av olika alternativ att välja mellan. Men när du väl förstått grunderna så kommer dessa alternativ att kännas helt naturliga.

Förklaring av bettingodds

Bettingodds visas alltid som decimaler (ex. 1.5, 2.7 osv…). För att förstå oddsen och hur dessa fungerar ska vi ta ett exempel. Du satsar 100 Kr på 1.5 i odds och kommer då få 150 Kr (Det vill säga, din insats + 50 Kr i vinst), men om du förlorar så förlorar du din insats.

Så här enkelt räknar du ut din potentiella vinst från olika odds:

bettingodds X insatsens värde = potentiell vinst vid vinnande insats

vinst = potentiell avkastning från vinnande insatsinsatsens värde

potentiell förlust = insatsens värde (om du förlorar)

Samma matematiska formel gäller för alla olika bettingalternativ på fotboll. Vi kommer förklara dessa alternativ närmare här nedan.

1X2 Betting

1X2 eller Vinst-oavgjort-Vinst / Fulltid är den vanligaste formen av fotbollsbetting. Med denna marknad kan spelaren spela på resultatet av matchen (vilket lag som vinner eller om det blir oavgjort). 1X2 gäller resultat vid heltid vilket innebär att spelaren väljer slutresultatet vid slutsignalen (90 minuter + eventuell övertid). Extra tid är sällan inräknad men detta kan variera från spelbolag till spelbolag. Kolla alltid reglerna hos ditt spelbolag om du är osäker på vad som gäller.

För att förtydliga. 1X2 står för slutresultat – 1 betyder att du tror att hemmalaget kommer vinna (eller värdlaget), X betyder att det blir oavgjort och 2 betyder att bortalaget (eller gästlaget) vinner. Hos spelbolagen brukar motståndarlagen skrivas som Lag A vs Lag B. I detta exempel motsvarar lag A siffran 1 och Lag B motsvarar siffran 2.

fotbollsbetting fulltid

Även om betting via 1X2 i heltid är den vanligaste marknaden så kommer du upptäcka att det finns mängder av variationer på denna typ av betting som gäller för andra tidsperioder. Det kan vara 1X2 under första halvlek eller 1X2 under andra halvlek. Bettingen fungerar precis som vanligt även i dessa fall men omfattar bara resultat/antal mål under just den perioden.

Över/Under Betting

Över/Under Över/under är den näst vanligaste bettingmarknaden i fotboll. Denna marknad innebär att användarna spelar på om det antal mål som görs under en match kommer vara fler eller färre än ett angivet antal. Den vanligaste summan för Över/Under är 2,5. Detta innebär att betting på Över 2.5 kommer att ge vinst om matchen slutar med 3 eller fler mål. Vid betting på Under 2.5 måste matchen sluta med max 2 mål.

Även om 2.5 är det vanligaste värdet vid Över/Under kan vi enkelt hitta andra bettingmöjligheter med liknande värden som exempelvis 0.5, 1.5 och så vidare.

fotbollsbetting over/under

Över/Under gäller matchens heltidsresultat (90 minuter + eventuell övertid). Samtidigt finns det andra varianter av marknaden som baseras på olika tidsperioder eller individuella deltagare. Vi kan alltså hitta Över/Under marknader som omfattar bara första halvlek, andra halvlek, eller som gäller bara hemmalaget eller bortalaget. Denna typ av betting fungerar precis som ovanstående.

Dubbelchans Betting

Dubbelchans betting liknar 1X2 men ger spelaren möjlighet att satsa på 2 olika resultat med samma insats. Det betyder att vi får flera olika valmöjligheter som:

 • 12 – Insats på att något av lagen kommer vinna (1 eller 2). Vadet förloras om matchen slutar oavgjort
 • 1X – Hemmalaget vinner (1) eller det blir oavgjort (X)
 • X2 – Oavgjort (X) eller Bortalaget vinner (2)

fotbollsbetting dubbelchans

Oddsen för dessa optioner är lite lägre än när det gäller individuella resultat men de täcker fler resultat och minskar därmed riskerna.

Halvtid/Fulltid Betting

Denna option använder 1X2-systemet och ger möjlighet för spelaren att spela på resultatet i halvtid och heltid. En insats på denna marknad kommer se ut som följer:

 • X / 2, vilket innebär att matchen kommer vara oavgjord vid Halvlek men att Bortalaget (2) kommer vinna i slutet av matchen

fotbollsbetting halvtid/fulltid

Här finns förstås flera möjliga alternativ som 1 / 1 (Hemmalaget vinner i Halvlek och i slutet av matchen) , 1 / 2 (Hemmalaget leder i Halvlek, Bortalaget vinner matchen) och så vidare.

Udda / Jämnt Betting

Udda / Jämnt ger möjligheten att satsa på om antalet mål kommer vara ett udda eller jämnt tal. Det är en enkel insats med ett enkelt resultat och oddsen brukar vara relativt jämna för båda alternativen.

Korrekt Resultat Betting

Som du kanske förstår av namnet kan spelare satsa på ett specifikt matchresultat med marknaden Resultat. Spelaren får ett flertal olika resultat att välja mellan, var och ett med olika odds. Resultat ger enbart vinst i händelse av att matchen avslutas på det exakta resultatet.

fotbollsbetting korrekt resultat

Handicap Betting

Handikapp-betting liknar 1X2 men innebär att ett av lagen får ett handikapp i början av matchen. Handikapp erbjuds ibland via bettingsidor på nätet till lag med mycket låga vinstchanser bara för att jämna ut matchen.

fotbollsbetting handicap

Exempel: vi hittar en match med Lag A + 1 vs Lag B. I detta fall har Lag A fått ett handikapp och startar matchen med 1 extra mål. Om matchresultatet slutar med 0-1 kommer handikappet att läggas till och slutresultatet blir 1-1. I detta fall blir då alternativet X (oavgjort) vinnande.

Målgörare Betting

Detta alternativ låter spelarna välja ut en individuell spelare från något av de båda lagen och sedan satsa på att denna kommer göra mål under den valda matchen. Denna option ger vinst enbart om spelaren gör mål under matchen.

Det finns vissa variationer på denna marknad som exempelvis Första målskytten (vilket syftar på den spelare som gör matchens första mål), Målskytt (vilket syftar på att spelaren kommer göra mål någon gång under matchen), och Sista målskytt (vilket innebär den spelare som gör matchens sista mål).

fotbollsbetting malgorare

Första laget som gör mål

Det här alternativet liknar Målskytt-marknaden med enda skillnaden att du väljer vilket lag du tror gör matchens första mål.

Vinnare Betting

Direkt satsning används mestadels vid turneringar och brukar vara tillgänglig i början av turneringen. Denna marknad låter spelarna välja turneringens vinnare, i vårt fall det fotbollslag som kommer placeras i topp efter att säsongen avslutats.

fotbollsbetting vinnare

Onlinebetting på Fotboll

När det gäller betting på fotboll finns det 2 alternativ: fysiska spelbutiker eller spelbolag på nätet. Fysiska butiker eller landbaserade casinon är fortfarande oerhört populära bland spelarna men de nätbaserade spelbolagen kommer inte långt efter. De erbjuder ofta bättre odds, fler marknader och sportevenemang, betting dygnet runt hemifrån eller via mobilen och dessutom livebetting. Bonusar och ständiga kampanjer som exempelvis gratisbets och återbetalning av insatser ger extra värde till de nätbaserade spelbolagen.

FotbollResultat24.se listar flera rekommenderade nätbaserade spelbolag tillsammans med de välkomsterbjudanden som finns tillgänliga vid registreringen. Dessa nätbaserade spelbolag har varit aktiva på nätet under lång tid och har hundratusentals kunder. Dessutom anses de vara pålitliga och säkra. Dessutom är samtliga listade hos Spelinspektionen så att de kan erbjuda betting för kunder bosatta i Sverige.

Bet365 Bet365 Unibet Unibet ComeOn ComeOn
Betsson Betsson Betsafe Betsafe

Hur du registrerar ett bettingkonto på nätet

Registrering för fotbollsbetting hos ett nätbaserat spelbolag är ofta relativt enkelt. Följ bara stegen här nedan:

 1. Välj ett spelbolag från listan ovan och klicka på dem för att besöka deras webbplats
 2. Registrera ett konto: När du väl kommit in på deras webbplats letar du upp knappen ”Registrera dig” och klickar på den.
 3. När du sedan öppnat registreringsforumläret fyller du i dina uppgifter. Uppgifterna måste vara korrekta eftersom de kommer användas för att komma åt ditt konto, för att göra insättningar och så att du kan ta ut dina vinster.
 4. Efter registreringen bör du ha tillgång till ditt bettingkonto. I vissa fall kan du behöva aktivera det genom att följa en bekräftelselänk som skickas till din e-post. Du bör hitta mailet i din inbox. (Skulle det inte finnas i din inbox så kolla i Skräppostfoldern)
 5. När du bekräftat ditt konto kommer du kunna ta dig till medlemsavdelningen där du kan göra insättningar. Här kommer du få flera olika insättningsalternativ att välja mellan.
 6. Välj ett betalningsalternativ så att du kan sätta in pengar på ditt konto. Kredit/bankkort är vanligast och snabbast. Det finns även andra alternativ men om du vill få ditt välkomsterbjudande är det säkrast att du först kontrollerar att det alternativ du väljer verkligen omfattas. Det går snabbt och är säkert att sätta in pengar på kontot, precis som när du handlar på nätet.
 7. online bettinglistanBörja spela: så snart du gjort din första insättning kommer du kunna börja spela. Surfa över till sportbettingen, välj Fotboll eller någon annan sport och välj sedan den match som du vill spela på. Därefter väljer du de resultat/odds som du vill spela på. Efter det kommer din insats att läggas till på din lista. Hos de flesta spelbolagen på nätet är listan på höger sida av webbläsarens fönster. När du är nöjd med dina val kan du klicka på ”Lägg insats” på bettinglistan.

När du hämtar välkomstbonusen hos spelbolagen på nätet kommer du oftast att ha ett omsättningskrav som måste uppfyllas innan du kan ta ut dina vinster. Läs igenom villkoren hos ditt spelbolag för att se vilka villkor som gäller.

Det kan också hända att du måste verifiera ditt konto innan du kan göra något uttag. Detta är en standardprocess som krävs för att säkerställa att du inte sysslar med pengatvätt eller missbruk av bonusar. Verifieringen kan inkludera ett snabbt telefonsamtal med spelbolaget eller att du visar upp dokument (du kan behöva ladda upp dokument så som ID-kort och en hushållsräkning för bekräftelse av din adress). Detta är en standardprocedur så du ska inte vara orolig när det sker. Så snart kontot är verifierat kommer du kunna ta ut pengar, göra fler insättningar och så vidare. Verifieringen görs enbart en gång så efter att det är klart kommer du kunna använda ditt konto utan några begränsningar.

Eftersom sportbetting kan vara beroendeframkallade och leda till stora förluster kan det vara bra att veta att det finns möjlighet till självavstängning hos varje spelbolag. Välj detta alternativ via ditt bettingkonto eller kontakta dem via e-post om du behöver begränsa ditt spelande.

Pre-match vs Live betting

En annan stor fördel med onlinebetting är möjligheten att lägga insatser både före matchen och dessutom att spela med live-bets. Du kan spela före match hos alla fysiska spelbolag men nätbaserade spelbolag kan erbjuda både insatser före match och livebetting.

Livebetting ger spelarna möjligheten att spela på matcherna medan de pågår och vissa spelbolag ger dem till och med möjlighet att titta på matchen online via spelarkontot och en streamingtjänst. Livebetting har dock högre risker eftersom oddsen ofta är mer volatila och förändras ofta under pågående match.

Kommande Svenska fotbollsmatcher

Det finns många matcher att bläddra runt bland i de svenska ligorna som Allsvenskan, Superettan och Svenska Cupen, Division 1 och andra – det här är bara en handfull av de ligor som spelas i Sverige.

1
X
2
Goteborg vs Mjallby
May 21
2.23
3.60
3.15
GAIS vs Hacken
May 25
3.20
3.55
2.20
Hammarby vs Sirius
May 26
2.00
3.50
3.75
Elfsborg vs Halmstad
May 24
1.38
5.00
8.00
AIK vs Goteborg
May 27
2.00
3.55
3.70
Malmo FF vs Kalmar
May 24
1.25
6.50
10.50
Norrkoping vs Varnamo
May 27
2.10
3.40
3.60
Mjallby vs Djurgarden
May 25
2.90
3.45
2.40

18+. Bettingodds som uppdateras dagligen kl. 06.30 kan komma att ändras under dagen. Kolla efter aktuella odds på Bet365.

Fotboll Förutsägelser

Det är vanligast att följa magkänslan när man väljer vinnaren i fotboll och vissa spelare kommer alltid att välja sitt favoritlag även när det inte är det bästa alternativet. När det gäller fotbollsbetting rekommenderar vi att du gör lite efterforskningar för att se vad andra spelare / informationskällor har att säga.

Det finns både gratis bettingtips och betaltjänster som du kan använda dig av. Även om du får förutsägelser från andra tjänster är det alltid du som måste ta beslutet när det gäller att lägga insatsen. Väg förutsägelser och bettingalternativ och satsa inte i god tro bara för att någon sagt att du ska göra det.

Tjänster för Bettingtips:

Fotbollsstatistik

Du är säkert väl bekant med fotboll om du funderar på att spela på fotbollsmatcher men lite extra statistik, som dessutom är organisterad så att du kan se fotbollstrender och sannorlikheter, rekommenderas alltid. Kolla exempelvis in SoccerStats247.com för dagliga fotbollsmatcher, liveresultat, statistik och trender från matcher över hela världen. Med allt från stora turneringar som Champions League eller Världscupen till lokala turneringar som nationella ligor, ex. Premier Leagur eller FA Cup. Webbplatsen innehåller mängder av uppgifter och fotbollsstatistik som är sorterad så att den enkelt kan användas för att identifiera de bästa bettingalternativen för olika matcher.

Sammanfattning

Om du tagit dig igenom hela den här guiden så har du fått lite grundläggande information så att du kan komma igång med fotbollsbetting. Med enkla steg som du kan följa, exempel på bettingodds och bettingalternativ för fotboll och alternativ för onlinebetting så försöker detta avsnitt besvara frågan ”Hur gör man för att spela på Fotboll?” samtidigt som den ger möjligheten till en effektiv start för alla nya spelare.